Heeft de overledene Radionucliden?

← Ga een pagina terug

Radionucliden zijn radioactieve stoffen die gebruikt wordt om bepaalde ziekten te bestrijden. Met name bij de bestrijding van Prostaatkanker en schildklierkanker wordt er gebruik van gemaakt. De meest voorkomende stoffen zijn Jodium I-125 en Jodium I-131. Tijdens de behandeling van de ziekte zal er door de arts een protocol worden opgelegd. Dit gebeurt om familieleden zo min mogelijk te belasten met deze wijze van ziektebestrijding. Na overlijden kunnen er diverse redenen zijn om (beschermende) maatregelen te nemen. Niet alleen voor de nabestaanden, familie en vrienden, maar ook door de medewerkers van de uitvaartonderneming.

Tevens bepaald de aanwezigheid van deze Radionucliden of de overledene gecremeerd mag worden. Indien dit niet het geval is dan blijft begraven het enige alternatief. Deze situatie is afhankelijk van de termijn die ligt tussen het gebruik van deze radionucliden en het moment van overlijden.

Het niet aangeven van de aanwezigheid van Radionucliden heeft consequenties. Het kan leiden tot schade aan installaties of het milieu. Voor deze schade kan de opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld. Twijfelt u of er Radionucliden aanwezig zijn? Neem dan contact op met de (huis)arts waar de overledene onder behandeling is geweest. Hij/zij kan u hier meer over vertellen.

Heeft u vragen over radionucliden? Neem dan contact met ons op (e-mail of whatsapp), of vult het contactformulier in. Algemene informatie over dit onderwerp is onder ander te vinden op de website van de RIVM

Call Now Button
Chat openen