Locatie van overlijden

← Ga een pagina terug

Een overlijden komt soms verwacht en soms onverwacht. Het is daarom niet van te voren aan te geven wáár iemand sterft..Hierdoor is het helaas ook niet in te schatten welke kosten een ‘locatie’ met zich meebrengt. Hieronder wordt uitleg gegeven over de diverse locaties.

Thuis, Verpleeghuis, Zorginstelling

Als iemand thuis, in een verpleeghuis of zorginstelling overlijdt.dan zijn de kosten van een dergelijke locatie vaak minimaal. Immers, er zullen daar geen specifieke handelingen worden verricht die te maken hebben met de uitvaart. Echter in sommige grote instellingen kan er een mortuariumbeheerder zijn aangesteld, waardoor er wèl kosten in rekening worden gebracht.

Mortuarium

Overlijdt iemand in een ziekenhuis, dan zal een mortuariumbeheerder alle noodzakelijke zorghandelingen verrichten. Deze handelingen zijn erop gericht om het lichaam in de juiste conditie te houden,.zodat er op een waardige manier afscheid kan worden genomen. De kosten hiervan verschillen per ziekenhuis.

Politiemortuarium

Soms overlijdt iemand door een ongeval, wordt iemand gevonden of is er een andere doodsoorzaak, waardoor de Politie betrokken is bij de berging van een overledene. In dat geval zal de overledene worden overgebracht naar een mortuarium van de Politie. Dit brengt hogere mortuariumkosten met zich mee.

 

Kosten gebruik (Politie) mortuarium (2020)

De kosten voor voor het gebruik van de mortuariumfaciliteiten kunnen per ziekenhuis verschillen. Hieronder zullen we proberen een beeld te schetsen van de (mogelijke) kosten. Dit overzicht is echter niet compleet en hier kunnen geen rechten aan worden ontleent!

Gebruik mortuarium 0-24 uur  € 145
Mortuarium na 24 uur; per dag(deel)   € 100
Gebruik mortuarium na Politie inbreng   € 245
Ophalen van de overledene buiten kantoortijden    € 85

 

Rekenvoorbeeld:

Overledene wordt overgebracht naar een mortuarium op maandag 12.00 uur en opgehaald op woensdag 17.00 uur. De kosten worden dan als volgt berekent:

  • 1x gebruik mortuarium à €145.00   (maandag 12.00 uur tot dinsdag 12.00 uur)
  • 2x gebruik mortuarium extra ligdag(deel) à €100.00   (dinsdag 12.00 uur tot woensdag 12.00 uur en woensdag 12.00 uur tot woensdag 17.00 uur)

Totaal ( €145 + € 100 + € 100 =) € 345

 

Factuur (Politie)mortuariumkosten

Zoals hierboven uitgelegd zijn de mortuariumkosten niet van te voren vast te stellen. De mortuariumbeheerder zal u rechtstreeks een factuur sturen voor de verleende diensten. Bij het plaatsen van de opdracht geeft u uitdrukkelijk toestemming dat wij die gegevens die relevant zijn voor de facturatie delen met de mortuariumbeheerder. Zie ook uitleg op de pagina ‘Veelgestelde vragen – Locatie van overlijden’

 

Heeft u vragen of dit artikel ‘locatie van overlijden’? Neem dan contact met ons op (e-mail of whatsapp), of vult het contactformulier in.

Call Now Button
Chat openen